Συχνές ερωτήσεις

Οι παρακάτω ερωτήσεις και απαντήσεις προέρχονται από μια συνέντευξη της Jenny Flower 4th Dan, Shidoin, στον ελληνικό τύπο. Επειδή είναι πολύ συχνές οι συγκριμένες ερωτήσεις, τις παραθέτουμε για ευρύτερη ενημέρωση.

Ποια είναι η φιλοσοφία και οι ρίζες της Τέχνης;
Το Αϊκίντο είναι μια σύγχρονη, μη βίαιη, μη επιθετική ιαπωνική πολεμική τέχνη η οποία αναπτύχθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από τον Μοριχέι Ουέσιμπα (1883–1969). Στα ιαπωνικά, Αϊκίντο σημαίνει “ο τρόπος της αρμονίας με την δύναμη και την αρχή της φύσης”. Το Αϊκίντο προέρχεται από το παραδοσιακό μπούντο της Ιαπωνίας (μπούντο, ο τρόπος των πολεμικών τεχνών) όμως προχωράει πέρα από το πεδίο του μπούντο. Είναι ένας δρόμος όπου η αιχμηρή ακμή της πολεμικής τέχνης χρησιμοποιείται σαν “δρόμος” για πνευματική ανάπτυξη και καλλιέργεια.
Όπως έχω δει στο διαδίκτυο, υπάρχουν κάποια όπλα τα οποία χρησιμοποιούνται στα μαθήματα όπως ξύλινα ραβδία κτλ., αυτά είναι για τους προχωρημένους;
Τα όπλα που χρησιμοποιούμε είναι το Jo (ξύλινο κοντάρι), το Bokken (ξύλινο σπαθί) και το Tanto (ξύλινο μαχαίρι). Η εξάσκηση με αυτά τα όπλα δεν περιορίζεται στους προχωρημένους μαθητές. Μαθητές όλων των επιπέδων επωφελούνται από την εξάσκησή τους με αυτά. Οι μαθητές μαθαίνουν πως να χειρίζονται τα όπλα και πως να αντιμετωπίζουν ένα αντίπαλο όπλο με όπλο ή με γυμνά χέρια.
Είναι το Αϊκίντο για όλες τις ηλικίες; Κάποιος που αρχίζει Αϊκίντο χρειάζεται να έχει ένα ελάχιστο επίπεδο φυσικής κατάστασης;
Το Αϊκίντο είναι ένα δυναμικό σύστημα αυτοάμυνας. Χρησιμοποιεί τεχνικές οι οποίες βασίζονται σε κυκλικές κινήσεις και εναρμονίζονται με την ενέργεια του αντιπάλου. Άντρες, γυναίκες και παιδιά μπορούν να επωφεληθούν εξίσου από αυτήν την πολεμική τέχνη. Δεν απαιτείται φυσική κατάσταση και το «σώμα» του Αϊκίντο αποκτιέται μέσω της εξάσκησης στο Αϊκίντο η οποία περιλαμβάνει διατάσεις και ασκήσεις φυσικής κατάστασης.
Ποιες είναι οι βασικές διαφορές του Αϊκίντο και των άλλων πολεμικών τεχνών;
Δεν είμαι σε θέση να συγκρίνω το Αϊκίντο με άλλες πολεμικές τέχνες καθότι η εμπειρία μου είναι μόνο στο Αϊκίντο. Οι τεχνικές αντιμετωπίζουν κάθε είδους επίθεση (αρπαγή, κτύπημα, λάκτισμα, με γυμνά χέρια, με λεπίδα, με ραβδί κτλ) από κάθε γωνία και από όλες τις πλευρές συμπεριλαμβανομένης και της πίσω, και οι μαθητές εξασκούνται στην αντιμετώπιση ταυτόχρονων επιθέσεων πολλών αντιπάλων. Οι τεχνικές αναπτύσσονται σε τρία επίπεδα: όταν και οι δύο εξασκούμενοι είναι σε όρθια στάση, όταν και οι δύο είναι σε γονατιστή στάση, και όταν ο επιτιθέμενος είναι σε όρθια στάση ενώ ο αμυνόμενος σε γονατιστή. Οι τεχνικές είναι συνδυασμός κλειδωμάτων και έλεγχο των αρθρώσεων καθώς και ρίψεων μεγαλυτέρων βεληνεκών. Οι εξασκούμενοι μαθαίνουν πως να πέφτουν και να περιστρέφονται και οι τεχνικές «ρέουν» συνεχώς αντί να είναι στατικές. Η τέχνη της υποδοχής της τεχνικής είναι το ίδιο σημαντική με την τέχνη της εφαρμογής της τεχνικής και δίδεται έμφαση στη φροντίδα του σώματος όταν αυτό υποδέχεται την τεχνική. Συνεπώς το Αϊκίντο είναι μια ολοκληρωμένη Τέχνη η οποία διδάσκει του μαθητές να διαχειρίζονται και τις δύο θέσεις μια πολεμικής αναμέτρησης, την επίθεση και την άμυνα.
Είναι το Αϊκίντο κυρίως μια νοητική δραστηριότητα;
Το Αϊκίντο είναι μια υψηλά σωματική τέχνη στην οποία ο νους πρέπει να μεσολαβεί όσο το δυνατόν λιγότερο και οι αποκρίσεις στις επιθέσεις πρέπει να γίνονται ενστικτωδώς μέσω της επαναλαμβανόμενης εξάσκησης των βασικών φορμών και τεχνικών.
Από πότε το Αϊκίντο έχει κερδίσει οπαδούς στην Ελλάδα;
Το Αϊκίντο υπάρχει στην Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 όταν ο T.K Chiba, 8th Dan, Shihan, μαθητής του ιδρυτή του Αϊκίντο, επισκέφθηκε την Ελλάδα και από τότε η Τέχνη γίνεται γνωστότερη και δημοφιλέστερη χρόνο με τον χρόνο.
Ενδιαφέρονται οι γυναίκες για το Αϊκίντο;
Το Αϊκίντο είναι πολύ δημοφιλές στις γυναίκες σε διεθνές επίπεδο επειδή μπορούν να γίνουν πολύ δυνατές στην τεχνική παρόλο την ασθενέστερη μυϊκή δύναμή τους.
Ποια είναι τα βασικά ωφέλη από το Αϊκίντο
Το Αϊκίντο προάγει την σωματική ευλυγισία, την αυτοπεποίθηση και την ειρηνική διευθέτηση των συγκρούσεων. Δημιουργεί την ικανότητα αυτοάμυνας, την αυτοπεποίθηση και την φυσική κατάσταση που απαιτούνται για να διατηρήσει κάποιος τον έλεγχο σε προκλητικές καταστάσεις.