Aikido για παιδιά

Γιατί να επιλέξετε το Aikido για τα παιδιά σας;

Σωματικά οφέλη: Παρ’όλο που το Aikido είναι μια απο τις λιγότερο γνωστές πολεμικές τέχνες, είναι όμως μία απο τις καλύτερες για την ανάπτυξη του νεανικού σώματος. Αναπτύσσει το σώμα με έναν ισορροπημένο τρόπο, δίνοντας έμφαση στην συνολική του εκγύμναση παρα σε μεμονωμένα μέρη του. Διευκολύνει στην απόκτηση ενός καλού επιπέδου δύναμης σε συνδυασμό με ευλυγισία, με τρόπο τέτοιο ώστε ν’αποφευχθεί η σωματική ακαμψία ειδικά στην εφηβική ηλικία κατα τη διάρκεια της οποίας το σώμα υφίσταται όλες αυτές τις αιφνίδιες αλλαγές.

Συναισθηματικά οφέλη: Το Aikido δεν έχει αγώνες και αυτό αποτρέπει την ύπαρξη πνεύματος ανταγωνισμού στην προπόνηση, υπάρχει μόνο η αναμέτρηση του καθενός με τα προσωπικά του/της όρια. Τα παιδιά ενθαρρύνονται να διευρύνουν τα όρια τους σε ό,τι αφορά την ικανότητα, την φυσική αντοχή και το κουράγιο τους. Η φύση της εξάσκησης στο Aikido, το γεγονός οτι εκτελεί κανείς τεχνικές αλλά και τις δέχεται, βοηθάει στην διατήρηση της ισορροπίας και προωθεί μια ατμόσφαιρα συνεργασίας που μπορεί να αποβεί πολύ δημιουργική για το άτομο.

Κοινωνικά οφέλη: Καθώς τα νεαρά άτομα αναπτύσσονται μέσω της εξάσκησης και βλέπουν τις τεχνικές τους να γίνονται δυνατότερες και πιο αποτελεσματικές γίνονται ικανοί να δέχονται όλο και δυναμικότερες τεχνικές με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η αυτοπεποίθησή τους. Κάτι τέτοιο αποδεικνύεται ανεκτίμητο καθώς το πνεύμα αυτό εισχωρεί και σε άλλες όψεις της καθημερινής τους ζωής, διευκολύνοντας όλο και περισσότερο την θετική αξιολόγηση της εξάσκησης στην τέχνη του Aikido.

Το παιδικό πρόγραμμα του Aikido στη σχολή Athens Aikido, χωρίζεται σε τρείς ενότητες σύμφωνα με την ηλικία:

1. Ηλικίες  3.5 – 5 ετών Η ενότητα αυτή εστιάζεται στο να βοηθήσει τα νεαρά σώματα ν’αναπτύξουν δύναμη και επιδεξιότητα, μέσα απο μια διαδικασία φυσικής εξάσκησης και παιχνιδιών. Σχεδιάστηκε ώστε να είναι διασκεδαστική και συνδυάζει την εξάσκηση με τον ήχο, την κίνηση μέσω ατομικών καθώς και ομαδικών ασκήσεων. Κατά τη διάρκεια της φάσης αυτής, εισάγονται κάποιες απο τις βασικές αρχές του Aikido, όπως οι πτώσεις, η σφαιρική περιστροφή/κυβίστηση, και η φυσική κατάσταση. Είναι μια σπουδαία εισαγωγή στην τέχνη του Aikido και προετοιμάζει τα παιδιά να περάσουν σταδιακά στο επόμενο στάδιο. Σε αντίθεση με το τί ισχύει στις υπόλοιπες ενότητες του προγράμματος, τα νεότερα μέλη του dojo μπορούν να πάρουν μέρος σε μια σειρά μαθημάτων που προσφέρονται περιοδικά κατα τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους.

Οι ημερομηνίες για το έτος 2013- 2014 έχουν ως εξής:

1ος κύκλος: 1 Οκτωβρίου 2013 – 3 Δεκεμβρίου 2013

2ος κύκλος: 14 Ιανουαρίου 2014 – 18 Μαρτίου 2014

3ος κύκλος: 1 Απριλίου 2014 – 17 Ιουνίου 2014

(Τις ημέρες 15 και 22 Απριλίου δεν θα γίνουν μαθήματα λόγω διακοπών Πάσχα)

Τα παιδιά μπορούν να εγγραφούν σε μία ή και σε όλες τις σειρές των μαθημάτων που προσφέρονται καθ’ όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους που συμπεριλαμβάνει ένα εβδομαδιαίο μάθημα κάθε Τρίτη στις 5-5.45 π.μ. Η πληρωμή αφορά την κάθε μεμονωμένη ενότητα των δέκα μαθημάτων και θα πρέπει να προκαταβάλλεται για ολόκληρο τον κύκλο των μαθημάτων στην αρχή του προγράμματος. Οι γονείς ενθαρρύνονται να συμμετέχουν, παρ’όλο που η συμμετοχή τους δεν είναι υποχρεωτική.

2. Ηλικίες 5-8 ετών Η ενότητα αυτή του παιδικού προγράμματος έχει δομηθεί διαφορετικά σε σύγκριση με το προηγούμενο τμήμα. Μέσω του προγράμματος αυτού, τα παιδιά εισάγονται στις βασικές αρχές του Aikido μαθαίνοντας τον τρόπο να πέφτουν και να κυλούν (να παίρνουν ukemi), καθώς και να εκτελούν βασικές τεχνικές. Στο στάδιο αυτό, τα παιδιά μπαίνουν σ’ένα σύστημα αξιολόγησης, ξεκινώντας απο την πρώτη ζώνη (κίτρινη) για να συνεχίσουν την μαθητεία τους σε αυτό το πλαίσιο. Το μάθημα ξεκινάει με προθέρμανση, ακολουθούν ασκήσεις φυσικής κατάστασης  που σχετίζονται με το ukemi και την εκμάθηση τεχνικών. Στις ηλικίες αυτές η διδασκαλία αρχίζει να γίνεται αυστηρότερη και απαιτείται ένα διαφορετικό επίπεδο συγκέντρωσης απο τους συμμετέχοντες. Υπάρχει παρ’όλα αυτα προς το τέλος  του μαθήματος μια χρονική περίοδος αφιερωμένη σε ομαδικά παιχνίδια, προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση και να διασφαλιστεί ο διασκεδαστικός χαρακτήρας της προπόνησης.

3. Ηλικίες 9 ετών και ανω Τα παιδιά που συμμετέχουν σ’αυτό το τμήμα, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένα για μια έντονη εμπειρία στην τέχνη του Aikido. Αυτές οι τάξεις λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο μ’εκείνες των ενηλίκων ,με  έντονη προπόνηση με σκοπό την ενδυνάμωση του  νεανικού και του εφηβικού κορμιού, μέσω τακτικής εξάσκησης και εφαρμογής των τεχνικών του Aikido. Τα μαθήματα διεξάγονται σε μια πειθαρχημένη και σοβαρή ατμόσφαιρα, γι’αυτό και αναμένεται απο τους συμμετέχοντες της ενότητας αυτής, να επιδείξουν ένα υψηλό επίπεδο αφοσίωσης στην προπόνησή τους.

Τα μαθήματα λαμβάνουν χώρα δυο φορές την εβδομάδα κατα την διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους και τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν την παρακολούθηση των μαθημάτων οποιαδήποτε χρονική στιγμή κατα τη διάρκεια της χρονιάς.
Τα μαθήματα διδάσκει η Jenny Flower, πλήρως καταρτισμένη, 6ο Dan Shidoin (πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια του Birankai International)